Dobrodošli u čudesni svijet roditeljstva: Neophodna kozmetika za prve dane kod kuće sa bebom

<h1>Dobrodošli u čudesni svijet roditeljstva: Neophodna kozmetika za prve dane kod kuće sa bebom</h1>

Dolazak bebe na svijet nosi sa sobom jedno od najuzbudljivijih i nježnih iskustava. Prvi dani s novim članom porodice ispunjeni su radosti, očaranosti i novim izazovima. Kako biste se što bolje pripremili za ovu fazu, donosimo vam popis nužnih kozmetičkih proizvoda koji će vam olakšati prve dragocjene trenutke sa vašom bebom.

Njega kože bebe je ključno pitanje o kojem bi svaka majka, bilo buduća ili iskusna, trebala da razmišlja.

 • Šampon i kupka (pojedinačno ili kombinirano): Bez obzira na izbor, obratite pažnju na sastojke koji su pažljivo odabrani, što prirodniji i neagresivni prema osjetljivoj koži vašeg novorođenčeta. Idealan izbor su blagi šamponi i kupke sa formulom "bez suza", bez dodanih sulfata, parabena, ftalata, silikona i parfema, koji se lako ispiru.
 • Krema za pelensku regiju: Ova krema je neophodna za svaku promjenu pelene i mazanje nabora nakon kupanja. Treba da bude nježna, prirodnog sastava, ali i kvalitetna kako bi zaštitila i njegovala bebinu osjetljivu kožu. Izbor treba da isključuje parabene, ftalate, silikone, boje, parfeme i talk. Zaštita pelenske regije je posebno bitna s obzirom na sklonost beba ka osipima.
 • Bebino ulje ili mlijeko za tijelo: Njega tijela bebe uljem ili mlijekom ima za cilj zaštitu osjetljive kože od štetnih uticaja okoline i jačanje njenog prirodnog imuniteta. I ovdje je važno da su sastojci visokog kvaliteta i provjereni. Nema potrebe nanositi ulje ili mlijeko na cijelo tijelo bebe, već se koncentrirajte na suhe dijelove kože i umjereno koristite kako biste nježno masirali i opustili bebu poslije kupanja.
 • Četka i češalj za bebinu kosu: Obično dolaze kao set. Četka treba da je mekana, najbolje od prirodne dlake, dok češalj ima blage zube. Ovi predmeti će vam biti od koristi, posebno ako se pojavi temenjača.
 • Makazice za nokte i mala turpija: Set za bebine nokte je neophodan jer, iako su tanki, bebe se mogu ogrebati. Makazice sa zaobljenim vrhom olakšavaju šišanje noktiju, dok turpija omekšava njihovu oštrinu.
 • Fiziološki rastvor i aspirator za nos: Fiziološki rastvor je koristan za čišćenje bebinog nosića, što je posebno važno jer začepljen nos otežava hranjenje i san. Aspirator za nos vam omogućava da uklonite sušeni sekret iz nosa nakon upotrebe fiziološkog rastvora. Ovi aspiratori dolaze u različitim oblicima i opcijama. Imajte 5-10 ampula fiziološkog rastvora i izaberite aspirator koji vam najviše odgovara.
 • Štapići za uši sa zaštitnikom: Ovi štapići su anatomski oblikovani kako bi zaštitili bebin bubanj od slučajnih povreda. Upotrijebite ih poslije kupanja kako biste nježno očistili uši i ulaz u ušni kanal. Jedno pakovanje će vam biti dovoljno.
 • U prvim danima njege novorođenčeta, biće vam potrebne sterilne komprese (oko 10 komada), povidon jod, hidrogen 3% i sprej za dezinfekciju pupka preporučen od strane medicinske sestre ili ljekara.
 • Toplomjer i lijekovi: Imajte toplomjer pri ruci kako biste pratili bebinu temperaturu. Također, nabavite potrebne lijekove koje vam preporuči pedijatar za hitne situacije.

Stvari navedene u nastavku nisu potrebne unaprijed, osim ako planirate dojenje:

 

 • Bočice: Potrebno vam je 4 bočice za mlijeko: dvije od 60ml, jedna od 90ml i jedna od 120ml, jer se količina mlijeka koja je potrebna bebi povećava s vremenom. Također će vam trebati 1 bočica za vodu. Uz bočice, nabavite i dude - dostupne su u silikonskoj i gumenoj varijanti.
 • Četka za čišćenje bočica: Okrugla i čvrsta četka s rotirajućom drškom olakšava brzo i temeljno čišćenje bočica.
 • Grijač za bočice: Iako nije neophodan, ovaj uređaj je vrlo praktičan. Brzo i jednostavno zagrijava sadržaj bočice, pripremajući ga za trenutačnu upotrebu.
 • Sterilizator za bočice: Ovo nije obavezno, jer bočice se mogu prokuvati u običnom loncu, ali sterilizator je praktičan dodatak.
 • Mliječne formule: Prije kupovine se posavjetujte s pedijatrom kako biste odabrali najbolju formulu za vašu bebu.

 

Dodatne stavke za dojilje:

 

 • Grudnjak za dojenje: Vrlo praktičan, s kopčama i otvaranjem za dojenje bez potrebe skidanja. Preporučuje se imati 3 komada.
 • Ulošci za grudnjak: Prsne blaznice koje se stavljaju unutar grudnjaka kako bi spriječile curenje mlijeka. Uzmite jedno pakovanje.
 • Krema ili obloge za bradavice: Ovo je posebno važno ako imate probleme s pucanjem bradavica tokom dojenja.
 • Pumpica za izdajanje mlijeka: Električna ili ručna, ova pumpica je korisna za slučajeve kada ne možete biti prisutni za hranjenje.
 • Jastuk za dojenje: Iako nije neophodan, može pomoći u održavanju bebe u pravilnom položaju pri dojenju.
 • Silikonske bradavice ili štitnici: Ako imate problema s dojenjem ili ragadama na bradavicama, ovo može biti korisno.

Ovo je samo dio neophodnih kozmetičkih stvari za prve dane sa bebom. 

Zapamtite, roditeljstvo je putovanje s usponima i padovima, ali svaki trenutak je dragocjen. Uživajte u svakom magičnom trenutku s vašim malim čudom i ne zaboravite da ste vi ti koji stvarate prve, nježne uspomene na svijet oko sebe. 

Cijelokupna ponuda proizvoda: www.toppharm.ba.

Sretno!

POVEZANI ČLANCI